Wiegel valt VVD tijdens Paars-2 af

Rob (R@b)
Het politieke orakel uit het Noorden, VVD erelid en coryfee Hans Wiegel, heeft zijn ongenoegen uitgesproken over het Paarse kabinet. Ook de inbreng van zijn 'eigen' VVD de laatste 4 jaar kon zijn goedkeuring niet krijgen. Was Paars-1 nog te pruimen, Paars-2 is voor Wiegel duidelijk een brug te ver.

Volgens Wiegel moet de VVD erkennen dat er een hoop zaken fout zijn gegaan onder Paars. Hij hekelde het torentjesoverleg dat onder Paars is ontstaan. Hierdoor is het publieke debat in de Tweede Kamer gesmoord vindt Wiegel. Vooral de zogenaamde achterkamertjes politiek is voor Wiegel onverteerbaar. De VVD zou in de komende 6 weken richting de verkiezingen in mei, volmondig afstand moeten nemen van het Paarse beleid van de afgelopen jaren.

Wiegel sprak tijdens een liberale bijeenkomst in Bill's Bar in Markelo. Zijn voorkeur voor een kabinet van VVD en CDA stak hij niet onder stoelen of banken. Gerrit Zalm, de populaire minister van Financiën, is volgens hem `een van de liberale kandidaten voor het premierschap'. De VVD moet van hem een `speerpunt in de campagne maken'.

Op de vraag of Hans Wiegel zelf minister-president zou willen worden gaf hij geen antwoord. Maar in een ministerschap is hij niet geïnteresseerd. ,,Dat ben ik al een keer geweest, onder premier Van Agt.'' VVD lijsttrekker Hans Dijkstal kreeg een complimentje van Wiegel omdat hij koppig weigert zich kandidaat te stellen voor het premierschap. Staatsrechtelijk zuiver, oordeelde Wiegel.

Griezelkabinet

Wiegel maakt zich vooral zorgen om de vele VVD kiezers die zich van de partij afkeren en aansluiting zoeken bij Leefbaar Nederland en de Lijst Pim Fortuyn. Maar hij ging niet zover als het VVD kamerlid Oplaat. Die waarschuwde op de bijeenkomst dat Nederland een links `griezelkabinet' te wachten staat als PvdA-leider Ad Melkert premier wordt van een coalitie van PvdA, CDA en GroenLinks. Oplaat: ,,VVD-kiezers die overstappen naar Leefbaar Nederland of de Lijst Fortuyn moeten zich goed realiseren dat ze daarmee kiezen voor zo'n griezelkabinet.''