Drie dopinggebruikers gevonden op de OS

Mark (Wanco)
Gisteren zijn drie atleten van de Olympische Winterspelen in Salt Lake City betrapt op het gebruik van doping. Het gaat om de Spanjaard Johan Mühlegg, twee Russinnen Larissa Latsoetina en Olga Danilova. Ze werden per direct van de Spelen uitgesloten.

Voor twee van de drie sporters betekent het dat ze hun medaille moeten inleveren. Mühlegg had goud gewonnen op de 50 kilometer klassieke stijl langlaufen, dit goud gaat nu naar de Rus Ivanov. Latsoetina moet het goud overdragen aan de Italiaanse Gabriela Paruzzi, dat ze gewonnen had op de 30 kilometer klassiek langlaufen. Danilova had geen medaille gewonnen op de afstand waar ze betrapt werd (ook de 30 kilometer klassiek).

De drie zijn betrapt op het gebruik van het middel darbepoetin. De werking van darbepoetin heeft hetzelfde effect als EPO, maar dan in versterkte mate.

Alle drie de sporters veroverden al eerder medailles op de Spelen, maar mogen deze houden. Volgens voorzitter van het IOC, Jacques Rogge, heeft het IOC geen juridische macht om medailles af te nemen die voor positieve dopingcontroles zijn veroverd.

Toch vreemd dat ze hun medailles mogen houden, terwijl het nu zeker is dat ze dopingzondaars zijn.