Zwembaden krijgen bodemcamera's tegen verdrinkingen

Gert-Jan (fokgekkie)
De zwembaden in Nederland worden op korte termijn uitgerust met een onderwater camera systeem in combinatie met onderwater sensoren.

Het controle systeem, slaat alarm, als een voorwerp, zoals een menselijk lichaam, langer dan 15 seconden niet beweegt. Het systeem stuurt eerst een alarmsignaal naar een computer, die vervolgens via een horloge (voor bijvoorbeeld de badmeester) de locatie van het voorwerp doorgeeft.

Dit systeem lijkt een gevolg, op wat er jaarlijks meerdere malen gebeurd, zo ook afgelopen week:
quote:
Vandaag is een zeven jarig meisje overleden na een bezoek aan het zwembad. Het meisje raakte tijdens het zwemmen in een Zaans zwembad buiten bewustzijn. Er is nog geprobeerd het meisje te reanimeren in het AMC in Amsterdam, maar het had geen nut meer.


Bedoeling van dit systeem is, om het aantal ongelukken terug te brengen naar nul. Jaarlijks overlijden in Nederland gemiddeld 24 kinderen door verdrinking. Dood door verdrinking is hierdoor doodsoorzaak nummer 1 onder jongeren. Hiernaast komen er zo'n 150 kinderen per jaar in het ziekenhuis terecht, na een "bijna-verdrinking" en het gaat hier dan om de gemeldde gevallen. Experts schatten het werkelijke aantal op zo'n 1500 per jaar.

In zwembad Malkander te Apeldoorn functioneert het detectiesysteem al enige tijd naar tevredenheid; binnenkort wordt het geďntroduceerd in zwembad De Waterhoorn te Hoorn.

De bouw van deze beveiligingsapparatuur is een vrij kostbare zaak en kost circa €100.000 per bad. "Duur is echter een relatief begrip; wat is €100.000 vergeleken bij een mensenleven?" vindt directeur Gericke van de Nationale Raad Zwemdiploma's (NRZ).

Volgens Gericke besteedt de rijksoverheid steeds meer aandacht aan veiligheidsmaatregelen. Zo is bijna 4,5 miljoen euro uitgetrokken voor scholen met relatief veel kinderen die een 'zwemachterstand' hebben. "In 36, met name grotere, steden gaan na de zomer proefprojecten van start, waarbij enkele duizenden kinderen uit groep 5 zwemles krijgen."

Het gaat voornamelijk om zogenaamde zwarte scholen waarvan een belangrijk deel van de leerlingen, voornamelijk allochtonen en sociaal zwakkeren, niet heeft leren zwemmen.