Milosevic: Ik wist niks van Srebrenica

Dennis (Klingon)
Oud-president Milosevic heeft voor het Joegoslavië-Tribunaal in Den Haag gezegd dat hij niets heeft geweten van het bloedbad in Srebrenica. Hij zei dat op de laatste dag van zijn verweer tegen de aanklacht dat hij schuldig is aan oorlogsmisdaden, misdaden tegen de menselijkheid en volkerenmoord.

Volgens Milosevic wist ook de Bosnisch-Servische leider Karadzic van niets. Milosevic wordt ervan beschuldigd dat hij de Serviërs in Bosnië heeft geholpen met het uitvoeren van etnische zuiveringen. Maar volgens de oud-president heeft hij niet meer gedaan dan de Bosnische Serviërs helpen de oorlog te overleven.

Milosevic viel in zijn verweer opnieuw de westerse landen aan. Volgens hem hebben die landen de oorlog in voormalig Joegoslavië aangewakkerd uit eigenbelang. Door het uiteenvallen van Joegoslavië kon het westen haar invloed in de regio versterken. Milosevic beschuldigde de westerse landen daarom van neo-kolonialisme.

Aan het slot van zijn pleidooi riep hij zichzelf uit tot "moreel winnaar". Vanmiddag komen de eerste getuigen van de aanklager aan het woord. Zij zullen de bestuursstructuur van Joegoslavië tijdens de Kosovo-oorlog toelichten.