Doden bij aanval op Israëlische basis

Tijmen (Tyme)
Minstens twee mensen zijn omgekomen bij een Palestijnse aanval op een legerbasis in Berscheba, in het zuiden van Israël. Soldaten hebben de aanvallers doodgeschoten. Twee Israëlische vrouwen kwamen om en er vielen vijf tot zeven gewonden. Twee gewapende Palestijnse mannen kwamen volgens het leger met een auto aanrijden en namen bij de ingang van de basis het restaurant, waar altijd veel soldaten en burgers komen, onder vuur. Getuigen meldden dat een van de twee explosieven aan zijn lichaam had gebonden.

Zoals altijd houdt Israël de Palestijnse leider Arafat verantwoordelijk. Het Israëlische leger is direct na de aanval met tanks en bulldozers naar het gebied ten noorden van Gazastad getrokken. Daar wonen Palestijnse boeren.

Protest in Israël
Vanuit Israël zelf komt steeds meer kritiek op de manier waarop de rechtse premier Ariel Sharon de Palestijnen behandeld. In Tel Aviv hebben zaterdag 10.000 mensen gedemonstreerd tegen het beleid van de regering Sharon en de bezetting van de Palestijnse gebieden. Het protest was georganiseerd door de linkse vredesbeweging Gush Shalom.

Veel demonstranten kwamen uit de Arabische dorpen in Israël. Aan de betoging nam ook een groep van 52 Israëlische reserveofficieren en soldaten deel, die eerder weigerden nog te dienen in de bezette gebieden vanwege de “stelselmatige onderdrukking van de Palestijnen.”

Irak
Premier Sharon heeft toestemming gekregen van de Verenigde Staten om te reageren op eventuele Irakese aanvallen. Dat is besproken tijdens de ontmoeting van Sharon met de Amerikaanse president Bush. Sharon zou ook de garantie hebben gekregen dat Israël van te voren op de hoogte wordt gebracht van een Amerikaanse aanval op Irak, om de verdediging op orde te brengen.

Met dank aan hicham voor de tip.