China vernedert Israël als straf

Tijmen (Tyme)
Youssef had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Pesten komt niet alleen voor op basisscholen, blijkt uit een artikel in de Volkskrant. De krant bericht dat de Chinese autoriteiten tijdens een receptie Israëlische diplomaten flink hebben lopen etteren.

De receptie werd gehouden ter gelegenheid van het tienjarig bestaan van diplomatieke relaties tussen Israël en China. Maar vorig jaar weigerde premier Barak van Israël het leveren van radarvliegtuigen aan China. Dit werd onder druk van de VS besloten nadat zij bang waren geworden dat China de vliegtuigen zou inzetten om Taiwan aan te vallen. Het contract was 1,25 miljard dollar waard. Deze maand was er in Peking overleg over een schadevergoeding ter compensatie voor de mislukte deal. Volgens Israëlische bronnen bood Israël 230 miljoen dollar aan maar vroeg China negen keer zo veel. Zonder resultaat keerde de Israëlische delegatie naar huis terug.

De geplande diplomatieke receptie werd daarna omgezet in een wraakactie. Het evenement werd van de prestigieuze Grote Hal van het Volk verplaatst naar een veel kleinere ruimte, waar in plaats van de Israëlische de Noorse vlag was geplaatst. Alleen ondergeschikte Chinese diplomaten kwamen opdagen, en hoewel de Chinese autoriteiten best weten welk voedsel voor joden niet kosher is werden er varkensvlees en garnalen geserveerd.

Een van de gasten van de Israëlische delegatie, Reuven Merhav, zei later dat dit een "besluit op hoog niveau" was geweest. "Het was de bedoeling Israël te vernederen".