Rosenmöller daagt Pim Fortuyn uit

Rob (R@b)
De fractievoorzitter en lijsttrekker van GroenLinks, Paul Rosenmöller, heeft collega lijsttrekker Pim Fortuyn van Leefbaar Nederland uitgedaagd tot een publiek-debat.

Rosenmöller sprak vandaag tijdens de start van de verkiezingscampagne van GroenLinks. Zijn partij wil de rechtse agenda van Fortuyn bestrijden en debatteren over de oplossingen voor het maatschappelijk onbehagen in Nederland.

VVD

Niet alleen Rosenmöller wil met Fortuyn in debat, ook binnen de VVD gaan er veel stemmen op om Fortuyn in een debat aan te pakken. Alleen is Hans Dijkstal bang dat potentiële stemmers naar andere politieke partijen zullen overlopen als de VVD zich alleen richt op Leefbaar Nederland. Hij geeft toe dat hij de druk vanuit de achterban voelt. Maar hij is niet van plan al zijn pijlen op Fortuyn te richten: ''We hebben meer te bieden, ook aan de kiezers van andere partijen''.

Rechtstreekse debatten met Fortuyn gaat Dijkstal vooralsnog dus uit de weg. Om Dijkstal te presenteren als premier van alle Nederlanders, zouden VVD'ers als Kamp en minister Gerrit Zalm van Financiën het vuile werk moeten opknappen. Zij moeten Fortuyn in discussies het bloed onder de nagels vandaan halen. Fortuyn weigert echter op zijn beurt met andere VVD'ers dan de lijsttrekker in debat te gaan.

Ook PvdA politici willen in debat met Fortuyn, maar ook hier geldt hetzelfde als bij de VVD. Alleen met Melkert zal Fortuyn het debat willen aangaan, en alleen ''als de tijd daar rijp voor is''. Melkert liet gisteren bij de Vara weten een debat met de lijsttrekker van Leefbaar Nederland niet uit de weg te gaan.