Scheuring bij GroenLinks in Den Haag

Rob (R@b)

De ruzie bij GroenLinks in Den Haag (gemeenteraad) heeft geleid tot een breuk binnen die partij. Dissidente leden doen met een nieuwe partij, Links-Appèl, mee aan de verkiezingen in maart. Op deze lijst staan vrijwel alleen allochtone Hagenaars.

De breuk is ontstaan door een knallende ruzie over het omstreden raadslid Ahmet D., die nu met zijn aanhangers Links-Appèl vormt. D. zorgde de afgelopen weken voor een scheuring in de lokale partijgelederen. De wijze waarop hij politiek bedrijft, stuitte anderen binnen de partij tegen de borst. Ze wilden niet meer met hem op één lijst. Het Haagse raadslid maakte er een gewoonte van op voor hem belangrijke momenten zijn achterban te mobiliseren en mee te laten stemmen. Dat de voornamelijk Turkse en Koerdische medestanders geen idee hadden waar het over ging, maakte daarbij niet uit. Zolang ze maar op het juiste moment hun stem uitbrachten.

Partijvoorzitter Mirjam de Rijk hoopte eerder dat alles nog goed zou komen. Ook het landelijk bestuur van GroenLinks heeft nog geprobeerd te bemiddelen, zodat de partij in Den Haag morgen met één lijst naar buiten kon komen. Dat is dus mislukt. Onduidelijk is nog of GroenLinks met een eigen lijst komt.