Marechaussee houdt Duitse neo-nazi aan

Johan (LWaS)
Vrijdagmiddag heeft de Marechaussee in Hoek van Holland de Duitse neonazi M. Krick aangehouden toen die de boot naar Groot-Brittannië wilde nemen. Krick stond op verzoek van de Duitse justitie internationaal gesignaleerd.

In Duitsland speelt Krick een prominente rol in de beweging van de zogenaamde Freie Nationalisten, rechts-radicalen die niet in partijen maar in kameraadschappen georganiseerd zijn om op die manier het justitie moeilijk te maken extreemrechtse structuren aan te pakken.

De nu aangehouden neonazi is een van de belangrijkste propagandisten van gewapend nazistisch verzet tegen het systeem. Hij bepleit de vorming van kleine groepjes of individuele activisten die gewelddadige acties kunnen uitvoeren.

Sinds ruim een jaar heeft Krick zijn toevlucht tot Nederland genomen, steeds op de vlucht voor de Duitse justitie. In Nederland is hij betrokken geweest bij het zoeken van onderduikadressen voor andere gevluchte Duitse neonazi's, zoals de vorig jaar in Spijkenisse opgepakte C. Schulte. Die werd in Duitsland gezocht voor mishandeling van een Griek.