15-jarige heldin: 'Niet alle zwarten zijn slecht'

Rob (R@b)
Het 15-jarige meisje Charity dat vorige week op het station van Apeldoorn twee conducteurs te hulp schoot, die door vijf jongens werden mishandeld, wordt bedolven onder persaanvragen.

Tijd om naar school te gaan krijgt ze niet; iedereen wil horen wat er precies gebeurde afgelopen zondagavond in de trein tussen Amersfoort en Apeldoorn. Gisteren was ze te zien bij Barend en Witteman op Nederland 3, alwaar ze van de politie te horen kreeg dat het niet slim was wat ze deed, maar wel moedig. Bij de politie liggen nog twee lijsten met namen van (pers)mensen die haar heldenverhaal willen horen.

Charity reisde alleen, na een uitje in Amsterdam. Een groep van zeventien jongens, afkomstig van een internaat uit Voorst, viel de overige reizigers in de coupé lastig. ,,Klieren, schelden, blowen. En als je naar hen keek werden ze al boos. Toen de trein in Apeldoorn stil stond, kwam het tot een vechtpartij met twee conducteurs. Ik heb direct met mijn mobiele telefoon 1-1-2 gebeld en ben er als een gek tussen gesprongen. 'Ophouden. Laat ze gaan', schreeuwde ik.''

Opvallend is dat omstanders niets deden, zelfs niet de mannen in groene legerkledij die stonden te kijken.

De meeste dichten haar een heldenstatus toe, maar zelf vindt Charity het de normaalste zaak van de wereld dat ze in actie kwam. ,,Ik kom altijd op voor anderen.'' Al werd ze dit keer extra gemotiveerd door de discriminerende opmerking van een oudere vrouw die ook in de trein zat. ,,Het zijn altijd die vieze zwarten'', merkte de vrouw op. ,,Ik wilde laten zien dat niet iedereen met een kleurtje zich misdraagt''. Charity is de dochter van een Nederlandse moeder en Surinaamse vader. Door haar huidskleur is zelf ook regelmatig mikpunt van discriminerende opmerkingen.



Volledige verhaal op site van het NRC Handelsblad.