Eisen tot 20 jaar tegen Tortuurbende

Rob (R@b)
Tegen de hoofdverdachte van de beruchte Egmondse Tortuurbende, Steef van de M., is gisteren 20 jaar celstraf geëist. Zijn kompaan (en zwager) in het kwaad, Willem G., hoorde 15 jaar eisen. De twee verdachten zijn de laatste van een reeks die het afgelopen jaar voor de rechter verschenen en werden veroordeeld van 1 tot 10 jaar cel.
De tortuurbende bestaat volgens justitie uit een groep mensen die Egmond als standplaats hebben. Of de verdachten wonen er, of ze hebben er gewoond, of ze verblijven er zeer regelmatig. De naam "Tortuur" is door justitie gegeven vanwege de enorme ''pijniging'' die de groep in Noord-Holland Noord de maatschappij toebracht door de vele overvallen. Ook afvallige leden werden altijd hard aangepakt.

De eisen hebben niet alleen betrekking op een groot aantal roofovervallen en inbraken, maar officier van justitie S. de Haas houdt de twee ook verantwoordelijk voor de de moord op restauranthouder Willem Wijker uit Bergen. Beide verdachten ontkennen in alle toonaarden verantwoordelijk te zijn voor de dood van Wijker.

Cruciaal voor een mogelijke veroordeling voor de moord op Wijker zijn twee getuigen. Het uit Heiloo afkomstige bende-lid David B., zelf veroordeeld tot 3 jaar cel, zette de politie destijds op het 'goede' spoor door de plek aan te geven (de bodem van het Noord-Hollands Kanaal) waar de twee wapens van de moord waren beland. Een andere getuige, oud Heilooër en nu inwoner van Egmond Cor van B., gaf eerder in een verhoor tegenover de rechter-commisaris toe dat Steef en Willem in de nacht van de moord bij hem langs waren geweest. Ze zouden vloekend, vanwege een mislukte zaak, van kleding hebben verwisseld en bij hem wapens hebben achtergelaten.

Kroongetuigen daders ?


Vrienden van Steef van de M. hadden eerder in een zwartboek dat naar naar de pers is verspreid, David B. aangeduid als de dader van de Wijkermoord, maar officier de Haas stelt dat noch David B., noch Cor van B. (beide omstreden omdat ook zij leden van de Tortuurbende zijn), Wijker heeft kunnen doden. Beide hebben volgens hem sluitende, verschillende, alibi's. De advocaten van de twee hoofdverdachten, haalden de bewijslast van de officier van justitie - wat hen betreft - echter volledig onderuit. Een opmerkelijke rol spelen bijvoorbeeld paarse Nike Turobo-sportschoenen die zowel verdachte Willem G. als de twee kroongetuigen hebben gedragen. Juist bij dit merk, zo heeft producent Nike zwart op wit gegeven, valt maat 46 kleiner uit. Hoofdverdachte Willem G. heeft maat 46, getuige Dave B. heeft maat 44-45. Dit type schoen is gedragen tijdens de dodelijke overval op Wijker. Ook werd aangegeven dat de vrouw van Willem Wijker hoofdverdachte Steef van de M. kent. Van de M. zou haar na de schietpartij omver hebben gelopen. Mevrouw Wijker heeft de dader die tegen haar opbotste echter niet herkend.

Steef van de M. erkende eerder tijdens de slepende rechtzaak dat hij een grote crimineel is maar wapens gebruikt hij nooit. "Wapens heb ik niet nodig. Ik bereid me altijd goed voor." Hij liet duidelijk merken de werkwijze van de politie goed te kennen. "Denkt u nou echt dat ik zo dom ben om na een moord spullen bij een crimineel die geen vriend van me is achter te laten?". (Cor van B, werd twee jaar terug nog door van de M. inelkaar geslagen omdat hij iets met de vriendin van Van de M. zou hebben gehad). Bovendien vertelde Van de M. dat hij in de nacht van 29 op 30 april (Koninginnedag) zo dronken geworden was, dat hij drie dagen lang niets kon doen. Sinds 27 april hield de politie hem bovendien onder toezicht wegens een aantal ramkraken. Van de M wordt onder meer verdacht van een spectaculaire overval op een bank in Heemskerk waarbij 370.000 gulden werd buitgemaakt. De enige overval die M. bekende was echter een door hem in zijn eentje gepleegde (professioneel voorbereide) overval op de VSB-bank in Heiloo: Buit ruim 60.000 gulden.

De verdachten hebben op 16 januari het laatste woord bij de Alkmaarse rechtbank. Op 30 januari doet de rechtbank uitspraak.