Leefbaar Nederland blijft olv Fortuyn stijgen

Rob (R@b)
Uit de Politieke Barometer van bureau Interview NSS, die NOVA gisteren bekendmaakte, blijkt dat Leefbaar Nederland, als nu verkiezingen worden gehouden, onder leiding van Pim Fortuyn 16 zetels in de Tweede Kamer zou behalen. Bij de vorige peiling in december, kreeg Leefbaar Nederland nog 13 zetels toebedeeld.

PvdA en VVD lijden fors verlies ten opzichte van de vorige peiling. D66 en GroenLinks krabbelen iets terug en het CDA consolideert.

De PvdA blijft de grootste partij met 39 zetels, gevolgd door de VVD met 33 zetels. D66 komt uit op 8 zetels, 6 minder dan ze nu hebben.
Het CDA zou de derde partij van Nederland worden, met zo'n 29 zetels, exact het aantal dat de partij nu ook bezit. GroenLinks zakt één zetel naar 10. De SP die nu 5 Kamerzetels heeft, kan in de peiling op 6 zetels rekenen. De ChristenUnie stijgt er één naar 6 en de SGP blijft stabiel op 3 zetels.

Fortuyn: 'Geen minister'

Gevraagd naar de grote opmars van Leefbaar Nederland zei Pim Fortuyn in Nova dat dit slechts om een peiling gaat en dat men nog maar moet afwachten wat de kiezer in mei daadwerkelijk stemt: "Kennelijk is de kiezer het beleid van Paars zat", aldus Fortuyn, die aangaf niet blij te zijn met het feit dat de PvdA relatief veel minder verliest dan de VVD. Het liefst ziet Fortuyn dat de PvdA iets meer verliest dan de VVD, zodat mogelijk een kabinet met LN tot de mogelijkheden gaat behoren.
Fortuyn liet tevens in Nova weten alléén voor het minister-president-schap te gaan. Een functie als minister zegt Fortuyn niet te ambiëren, dan blijft hij liever fractie voorzitter van de Tweede Kamer-fractie van zijn partij. Overigens meldde Pim Fortuyn dat hij met 10 zetels ook dik tevreden zou zijn: "Dat zou al een historische binnenkomst van een nieuwe partij zijn", volgens 'professor' Pim.

Leefbaar Nederland haalt volgens de politieke commentator van Nova,zijn kiezers vooral bij de VVD en de PvdA vandaan. Ook veel mensen die 4 jaar geleden niet gingen stemmen zouden nu wél voor LN naar het stemhokje willen gaan. Het feit dat Paars op 17 zetels verlies staat en LN er 16 haalt, geeft volgens de commentator tevens aan dat de huidige oppositiepartijen ook niet goed in de markt liggen, want die zouden eigenlijk van de onvrede over Paars moeten profiteren.

Kok

Minister-President Wim Kok zei in het wekelijkse interview dat de forse steun voor Leefbaar Nederland er kennelijk op wijst dat een grote groep kiezers de huidige politiek de rug toekeert: "Dat moeten we ons wel aantrekken en mogen we niet bagataliseren", aldus Kok.

Eerder deze week kwam RTL4 Nieuws ook met de uitslag naar buiten volgens de gemeten percentages van Interview NSS. De directeur van het onderzoeksbureau distantieerde zich van die gegevens. De percentages van vrijdag zijn iets anders dan die waarop RTL4 zich baseerde.

De uitslag van de peiling staat op de site van de politiekebarometer.