Frans parlement tegen 'Perruche-arrest'

Tijmen (Tyme)
Het Franse parlement heeft donderdag een wet aangenomen die het onmogelijk maakt schadevergoedingen uit te keren aan gehandicapten enkel voor het feit dat ze met een aandoening geboren zijn.

In november vorig jaar leidde een uitspraak van de hoogste rechtsinstantie van het land tot veel beroering. De nu 18-jarige zwaar gehandicapte Nicolas Perruche kreeg van het hof een schadevergoeding toegewezen. De dokter van zijn moeder had niet had gemerkt dat zij rodehond had opgelopen tijdens de zwangerschap. Daarom kon zij niet beslissen tot een eventuele abortus.

De uitkomst van dit zogenaamde 'Perruche-arrest' is dat Perruche eigenlijk een schadevergoeding heeft gekregen voor het feit dat hij geboren is.

Duizenden ouders van gehandicapten kinderen hebben tegen de uitspraak geprotesteerd, omdat het arrest zou stellen dat hun kinderen beter niet geboren hadden kunnen worden.

Het parlement is het dus eens met de tegenstanders van het arrest. Het eerste wetsontwerp wat enkele weken geleden werd ingediend luidde: "Niemand kan schadevergoeding krijgen omdat hij geboren is." Simpel, doeltreffend en heeft blijkbaar gewerkt.