Eerste vuurwerk slachtoffers 2002 ( UPDATE)

Rob (R@b)
Je bent een rund als je met vuurwerk stunt: De eerste slachtoffers van 2002 zijn al weer bekend: In Amsterdam raakte een man levensgevaarlijk gewond door vuurwerk op de Nieuwe-Zijdsvoorburgwal. Hij stak kort na middernacht een groot stuk vuurwerk aan wat direct in zijn gezicht ontplofte, aldus de hoofdstedelijke politie.

Twee mensen raakten in Ede gewond door het afsteken van een vuurwerkbom. Ook in Bemmel raakte een man gewond door een vuurwerkprojectiel. Over de toestand van de slachtoffers is nog niets bekend.

Vechtpartijen

De nodige vechtpartijen zijn ook al gemeld: In Arnhem moest de politie verschillende malen tussenbeide komen bij ongeregeldheden. Daarbij zijn drie mensen aangehouden. Met name in en rond het Spijkerkwartier in Arnhem steken veel mensen vreugdevuren op straat aan. De politie gedoogt die vuren, zolang ze geen gevaar opleveren.

Rond de klok van twaalf werden in Nijmegen vijf mensen gearresteerd. Twee mannen bedreigden in het stadscentrum twee politiemensen met een soort vuurwapen, dat later een gasalarmpistool bleek te zijn.

Update 12:30

Een 41-jarige Nederlander is in de nieuwjaarsnacht in het Belgische Essen omgekomen bij het afsteken van vuurwerk. Volgens de politie was het slachtoffer op bezoek in Essen. Hij werd gedood toen bij het afsteken van een vuurpijl een hele doos vuurwerk ontplofte.

Buiten de al eerder genoemde Amsterdammer raakten in de hoofdstad nog twee mensen zwaar gewond doordat zij vuurwerk in hun gezicht kregen. Het ging om vuurwerkbommen en een lawinepijl.

Er is ook meer bekend over het ongeluk in Bemmel:

Vier mensen, onder wie een kind van zes jaar, zijn daar gewond geraakt toen een partij vuurwerk explodeerde. Het kind en een vrouw van 42 jaar zijn opgenomen in een ziekenhuis in Nijmegen. Een groep mensen had een partij vuurwerk omringd met stenen op straat neergelegd. Toen het vuurwek ontplofte, vlogen de stenen in het rond. Vier mensen werden getroffen. Door de klap van de explosie sneuvelden zeven ruiten in de omgeving. De ontploffing had zo'n kracht dat een wegvliegende steen een koelkast in een woning beschadigde. De politie denkt dat iemand de partij vuurwerk met opzet heeft laten exploderen. Er volgt een onderzoek.