Nederland gunstig voor belasting voetballers

Johan (LWaS)
De Nederlandse profvoetballer heeft weinig te klagen over het Nederlandse belastingstelsel. Alleen in Groot-Brittannië is het belastingklimaat voor de spelers gunstiger.

Het accountants- en adviesbureau Ernst & Young kwam tot deze conclusie, na in twaalf landen een onderzoek te hebben gedaan. Het onderzoek werd verricht in samenwerking met FIFPro, de internationale vakbond voor spelers.

Nederlandse spelers kunnen een groot deel van hun inkomen onbelast 'wegzetten' in een spelersfonds. Bij het onderzoek werd gekeken naar de belastingdruk en de eventueel bijzondere fiscale voordelen. De resultaten zijn dit weekeinde officieel op het congres van de FIFPro in Parijs gepresenteerd.

Volgens de onderzoekers krijgt de Nederlandse maatregel navolging. Spanje en Denemarken, evenals Italië zeer laag scorend op de 'ranglijst' van Ernst & Young, zijn van plan om een vergelijkbaar systeem in te voeren. In Noorwegen is dat al pas geleden al gebeurd.

Bij de hoog scorende landen - na Groot-Brittannië en Nederland volgen Japan, België en Duitsland - wordt vooral veel aandacht geschonken aan de bijzondere rechtspositie van de topsporter.
De landen met een minder gunstig belastingklimaat beschouwen sporters als 'normale' werknemers, met dezelfde fiscale verplichtingen en pensioenrechten. waardoor ze totaal geen voordelen of iets dergelijks hebben