Organisator Love Parade-reizen gaat vrijuit

Leon (lzandman)
Klingon en Oape hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Het Openbaar Ministerie in Groningen seponeert de zaak tegen het Groningse reisbureau Club Express dat reizen organiseerde naar de Love Parade in Berlijn. Het strafrechtelijk onderzoek biedt onvoldoende grond voor vervolging, aldus Justitie.

Zoals Fok! al eerder meldde bood Club Express in mei en juni van dit jaar busreizen inclusief overnachting aan voor het technodansfeest Love Parade. Meer dan honderd jongeren boekten een reis en deden een aanbetaling variërend van ongeveer tweehonderd tot enkele duizenden guldens. Toen de feestvierders wilden afreizen bleek het reisbureau niets geregeld te hebben.

Volgens Justitie is er geen opzet in het spel. De eigenaar van Club Express, G. Carboni, zou zijn overvallen door tegenslagen waardoor de hele organisatie hem boven het hoofd groeide. Onderzoek van het OM heeft niet kunnen bewijzen dat de verdachte wist dat hij de toezeggingen niet zou kunnen nakomen. Dit was nodig om oplichting te kunnen bewijzen. Het is gebleken dat Carboni daadwerkelijk de reis wilde organiseren en hiervoor ondermeer hotelkamers in Berlijn heeft gereserveerd en aanbetaald.

Saillant detail is echter dat Carboni vorig jaar precies hetzelfde kunstje flikte. Toen liet hij 193 jongeren staan. "En nu gaat hij dus weer vrijuit", aldus A. Westerveld uit Nieuw-Beijerland, vader van een van de gedupeerden. Westerveld spreekt namens alle gedupeerden, die zich hebben verenigd om zo te proberen het geld, tenminste 25.000 gulden, terug te halen en faillissement aan te vragen. "Maar dat lukt ook niet omdat hij niet meer staat ingeschreven op het bij de Kamer van Koophandel bekende adres. Terwijl iedereen weet dat hij er wel woont."

Onder de gedupeerden bevindt zich ook iemand die pas op de maandag voor de reis boekte en van de organisator meteen moest betalen. "Toen moet Carboni al hebben geweten dat het niet doorging. Duidelijk oplichting dus.", aldus Westerveld.