Compromis bij EU uitleveringsbevel

Rob (R@b)
Tijdens overleg in Brussel, over het Europees uitleveringsbevel voor verdachten, is gebleken dat het Nederlandse gedoogbeleid voor soft-drugs waarschijnlijk géén gevaar loopt. Ook de wetgeving voor euthanasie en abortus kan ongewijzigd blijven.

Een meerderheid van de de EU-justitieministers gaat namelijk accoord met een Europese regeling waardoor lidstaten geen verdachten hoeven uit te leveren voor misdrijven die op hun eigen grondgebied zijn begaan. Deze regeling, een compromisvoorstel, biedt Nederland de garantie om zaken als drugs, euthanasie en abortus te vrijwaren van een EU-aanhoudingsmandaat, waar het Nederlandse parlement op aandringt.
Zowel Eerste als Tweede Kamer vrezen dat een Europees aanhoudingsbevel anders de liberale Nederlandse wetgeving ondermijnt. Een Nederlandse koffieshophouder zou dan namelijk in principe uitgeleverd kunnen worden aan een ander EU land voor verkoop van drugs in Nederland. Hetzelfde zou gelden voor artsen in abortus en of euthanasie zaken, er zijn namelijk landen waar dat als moord wordt gezien.

Italië blijft echter ernstige bezwaren houden tegen een compromisvoorstel. Daardoor zullen de Europese regeringsleiders volgende week tijdens een topontmoeting in Brussel een definitief besluit moeten nemen over het aanhoudingsmandaat.