Advocate noemt vervolging imam beschamend

Rob (R@b)
De advocate van El Moumni, L. van den Puttelaar, vindt het beschamend om te moeten constateren dat ''in dit in toenemende mate intolerante land'' haar cliënt is aangeklaagd door het OM. Volgens haar geeft het geen pas om een geestelijke voor de rechter te laten verschijnen om verantwoording af te leggen over de uitleg van religieuze geschriften.

Volgens de advocate had de zaak tegen El Moumni moeten worden geseponeerd. De imam zou niet de opzet hebben gehad om homoseksuelen te beledigen, waardoor er volgens haar geen sprake is van een strafbaar feit. Bovendien zijn de uitlatingen van haar cliënt in NOVA selectief weergegeven. Had het OM de zaak geseponeerd, dan waren de klagers vermoedelijk in beroep gegaan bij het Hof in Den Haag, aldus Van den Puttelaar. Volgens haar zou het gerechtshof op grond van bestaande jurisprudentie de klacht van niet-vervolging ongegrond hebben verklaard.

De Advocate wilde verder niet ingaan op de zaak. Ook El Moumni wil niet reageren op het besluit van het OM tot vervolging wegens discriminatie.

COC blij

Het COC is blij dat de rechter de uitspraken van de imam gaat toetsen. In dit soort kwesties is van belang waar de grenzen van de vrijheid van meningsuiting en godsdienst liggen, aldus voorzitter H. Beerten van de vereniging tot integratie van de homoseksualiteit.

,,De vrijheid van meningsuiting en de vrijheid van godsdienst zijn natuurlijk ontzettend belangrijk. Maar wie zich daarop beroept en kwetsende uitspraken doet, moet zich dan wel realiseren hoe die uitspraken op bepaalde groepen uitwerken. Het kan leiden tot discriminatie en het is belangrijk dat dat veroordeeld wordt'', aldus Beerten.