Kerstbomen in openbare ruimten verboden

Rob (R@b)
Glacier had ons via de newssubmit het volgende te melden:

In openbare ruimten zijn kerstbomen in Deventer verboden, omdat ze niet brandveilig genoeg zouden zijn. Uit onderzoek van TNO blijkt namelijk dat kerstbomen, zelfs na impregnatie, onvoldoende brandveilig zijn.

Niet alleen kerstbomen zijn verboden, ook kerstversiering van kersttakken zijn taboe in openbare ruimten te Deventer. Alle horeca-eigenaren, scholen en kerken in Deventer krijgen een brief over het verbod. Als alternatief wordt materiaal van glas, of keramische materiaal voorgesteld. Alleen onder strenge veiligheidsmaatregelen en na uitdrukkleijke toestemming van de brandweer mag de versiering op beperkte schaal alsnog worden geplaatst.

Deventer is de eerste gemeente die hiermee een maatregel opvolgt die geldt voor gemeenten die het model bouwverordening van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) volgen. Volgens onderzoeker Paap van het TNO staat dat duidelijk in een richtlijn die geldt ten aanzien van stoffering en versiering. Daarin staat dat versiering en overige aankleding aan een bepaalde norm moeten voldoen. ,,En kerstversiering valt daar niet onder.'' Volgens hem is sprake van een schaal met waarden van één tot en met vijf. ,,Kersttakken vallen onder de meest brandbare waarde vijf, terwijl twee de maximaal toegestane klasse is.''