Martinair ondersteunt burgeroorlog

Rick (rickmans)
Tidaku had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Martinair ondersteunt, zij het indirect, de burgeroorlog in Kongo, zo stelt een zojuist verschenen rapport van de Verenigde Naties. Dat schrijft het Algemeen Dagblad vandaag.

Martinair zou helpen bij het vervoeren van dure grondstoffen uit Kongo, waardoor de strijdende partijen in dat land hun strijd kunnen financieren. De luchtvaartmaatschappij zou zich hebben toegelegd op het vervoer van coltan, een uiterst zeldzaam metaal dat ook wel bekend staat als tantalum. Een kilo erts hiervan, waaruit nog geen gram van het metaal kan worden gewonnen, kostte vorig jaar al ruim 1500 gulden. Het metaal werkt als supergeleider en wordt toegepast in de high-tech en vliegtuigindustrie.

Martinair zegt het rapport te kennen. "We zitten morgen bij het ministerie van Buitenlandse Zaken om erover te praten", zegt E. van Doeselaar van dat bedrijf in het Algemeen Dagblad. "We vliegen op Kigali voor tal van goederen. Het lijkt allemaal erg gevoelig te liggen, maar volgens ons is er niets aan de hand. Wij willen graag weten waar het rapport op is gebaseerd", vervolgt hij. "We zullen onze laadlijsten graag ter beschikking stellen."
Volgens het rapport vliegen tweemaal per week toestellen van Martinair met partijen erts van Kigali naar Amsterdam.