Fraude met Endemol-aandelen in België

Rob (R@b)
Medi@Watjzer had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Nadat de voormalige grote baas van Philips, Cor Boonstra, voor één miljoen gulden aandelen Endemol had gekocht bij de Belgische KBC-bank, hebben werknemers van die bank ook grote pakketten Endemol-aandelen aangeschaft.

Op deze wijze hebben de werknemers misbruik gemaakt van voorkennis om zich te verrijken. Buiten het KBC-personeel zouden ook hun families en vrienden hebben meegeprofiteerd van de handel in aandelen van het Nederlandse mediaconcern Endemol.

De KBC-bank heeft inmiddels bevestigd dat bij het Belgisch gerecht aangifte is gedaan van de grote voorkenniszaak. De Nederlandse stichting, die toezicht houdt op het effectenverkeer zou ook al contact hebben opgenomen met de Belgische beurscommissie.

Cor Boonstra zelf wordt in Nederland door menigeen ook verdacht van voorkennis. Boonstra zou via zijn eega Sylvia Toth, commissaris bij Endemol, op de hoogte zijn geweest van de overname door Telefonica. Boonstra kocht zijn pakketten aandelen Endemol ter waarde van 1,1 miljoen gulden op woensdag 8 en vrijdag 10 maart 2000. Voor deze transacties opende hij een nieuwe rekening bij zijn Belgische bank, de KBC Bank in `s Gravenwezel, zijn toenmalige woonplaats. Hij verzocht de directeur destijds om discretie.
Op 10 maart kreeg de Endemoltop, die verbleef in het Portugese Faro, het `definitieve' goudomrande aanbod van Telefonica, waarover al sinds 7 maart onderhandeld werd. De overname van Endemol werd pas op vrijdag 17 maart 2000 wereldkundig gemaakt.