Notities Milosevic toch openbaar

Tijmen (Tyme)
De notities van de Joegoslavische ex-president Slobodan Milosevic zijn toch openbaar gemaakt. De tekst die Milosevic niet mocht uitspreken op een zitting drie maanden geleden bevat argumenten, opgesteld door zijn adviseurs en hemzelf, tegen de rechtmatigheid van het Joegoslavië Tribunaal.

"Er zijn drie fatale tekortkomingen in het zogenaamde Internationale strafhof voor ex-Joegoslavië. Die hebben rampzalige gevolgen voor de zoektocht van de mensheid naar vrede, kracht van de wet, democratie, waarheid en gerechtigheid."

Er wordt onder meer gesproken over het feit dat volgens het handvest van de Verenigde Naties, de Veiligheidsraad niet het recht heeft tot instelling van een Strafhof.

"De VN-veiligheidsraad heeft zich een recht aangemeten dat hij niet bezit en corrumpeert daarmee het Handvest van de VN, plaatst zichzelf boven de wet en bedreigt ons – ‘de volkeren van de Verenigde Naties' – met een wetteloze toekomst waarin een supermacht de gesel van de oorlog gebruikt om haar zin te krijgen."

Lees de volledige tekst in het Nederlands of lees de originele versie op de NRC Handelsblad website.