Fondsen Volendam geplunderd

Rick (rickmans)
Kayuk en merulez hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Onbekenden hebben bij een inbraak in de Sint Vincentius-parochie in Volendam twee hulpfondsen voor slachtoffers van de nieuwjaarsbrand geplunderd. In totaal is 20.000 gulden verdwenen.

De daders hebben zich vrijdag na een mis laten insluiten in de kerk en konden zo ongestoord een kantoorruimte bereiken, bevestigde de politie woensdagochtend. Ze braken de kluis open, die onder meer 6000 gulden aan contanten en twee giropassen bevatte.

Met de passen is in Volendam zelf twee keer 2000 gulden opgenomen en later in het Limburgse Brunssum twee keer 5000 gulden. De rekeningen waren van het Hulpfonds en het Lourdesfonds, beide fondsen van de kerk. De eerste rekening was gedeeltelijk voor slachtoffers van de brand bestemd. De tweede was om een reis van alle slachtoffers met hun families naar het Franse bedevaartsoord Lourdes te betalen.

De inbraak werd maandag ontdekt door een werkster. Pas toen kon kerkmeester E. Woerlee de bank opdracht geven de rekeningen te blokkeren. De politie betrekt de inbraak bij een groter onderzoek naar kluiskraken in de regio Zaanstreek-Waterland.