Koningin prijst Roemeense revolutie

Gert-Jan (astra)
Opgewekt is koningin Beatrix gisteren begonnen aan een driedaags staatsbezoek aan Roemenië. De Koningin kwam even na het middaguur in de Roemeense hoofdstad Boekarest aan. Zonder de zieke prins Claus, maar met staatssecretaris D. Benschop (Buitenlandse Zaken). Daarna werd het protocollaire programma afgewerkt: het inspecteren van de erewacht, een bezoek aan president Illiescu, het leggen van een krans bij het graf van de onbekende soldaat en het staatsbanket.

Glimlachend inspecteerde koningin Beatrix gisteren bij aankomst op het vliegveld van Boekarest de serieuze Roemeense erewacht. Later op de dag prees de vorstin de Roemeense vrijheidsstrijd van 1989, die dictator Ceausescu de kop kostte.

Daar sprak koningin Beatrix, overigens in aanwezigheid van de ex-koning Michael I van Roemenië, over de sympathie die Roemenië in Nederland won tijdens omverwerping van de dictatuur van Nicolae Ceausescu in december 1989.

"Uw land is niet het enige dat een periode van onderdrukking heeft doorgemaakt en uw volk is niet het enige dat pas onlangs zijn vrijheid heeft herwonnen. In Roemenië voltrok zich deze overgang op bijzondere wijze, namelijk in de vorm van een spontane volksopstand, die in heel Europa sympathie heeft gewekt, maar vooral in ons land."

De Koningin benadrukte ook dat de jonge mensen in de Roemeense regering een breuk met het verleden markeren. "Dit verleden heeft veel leed veroorzaakt, dat men graag zou vergeten. Men kan echter, zoals u zelf hebt opgemerkt, geen delen uit de geschiedenis schrappen", sprak de Koningin tot de president.

Het bezoek van de Koningin, dat in de Roemeens media uitgebreid wordt verslagen, heeft de Roemenen twee concrete verdragen opgeleverd. De met de Koningin meegereisde staatssecretaris D. Benschop tekende een verdrag over de sociale zekerheid. Hierdoor wordt het voor Roemenen die recht hebben op een Nederlandse uitkering mogelijk deze in hun eigen land uitgekeerd te krijgen. Verder gaan de Rotterdamse haven en de haven van Constantza samenwerken.