Rammelend geluid voor crash Airbus

Gert-Jan (astra)
De piloten van het American Airlines-vliegtuig dat maandag is neergestort op de New Yorkse wijk Queens, hoorden 107 seconden na het opstijgen een luid rammelend geluid aan boord. Het lawaai is seconden later opnieuw te horen, waarna de piloten uit alle macht proberen het toestel te redden. Vlak voor de crash merken zij op de controle over de Airbus te hebben verloren.

Dit blijkt uit analyse van de cockpit-voicerecorder, zo is gisteravond bekendgemaakt door de nationale transportveiligheidsraad (NTSB). Het is niet bekend wat het lawaai veroorzaakte.

De catastrofe met de Airbus is echter vrijwel zeker een ongeluk geweest. Bij het onderzoek van de cockpitrecorder zijn vooralsnog geen verdachte zaken aan het licht gekomen, aldus de NTSB. De zwarte doos met vluchtgegevens, die gisteren te midden van de wrakstukken werd gevonden, moet nog worden onderzocht.

Bij de crash in de woonwijk Rockaway zijn vermoedelijk in totaal 265 doden gevallen: alle 260 inzittenden van de Airbus die onderweg was naar de Dominicaanse Republiek en vijf bewoners van de getroffen wijk.

Inlichtingendiensten blijken vorige week te zijn getipt over een aanslag die op of rond 11 november (Veteranendag) zou plaatsvinden. Dit meldt The Washington Times. De dreiging wordt door de autoriteiten echter niet in verband gebracht met de crash in Queens.

Twee passagiers aan boord van het ramptoestel waren twee maanden geleden aan de dood ontsnapt bij de WTC-aanslag. Het gaat om de Dominicanen Felix Sanchez (29) en Hilda Mayor (26). Sanchez werkte als effectenmakelaar bij Merrill Lynch en had een dag voor de terreuraanval zijn ontslag genomen. Hij was afgelopen maandag onderweg naar de Dominicaanse Republiek om een nieuwe carrière te beginnen als financieel adviseur van honkballers. "Hij was de laatste tijd in de zevende hemel", aldus vrienden over Sanchez, die bijzonder geliefd was in de Dominicaanse wijk Washington Heights in New York.

Hilda Mayor wist op 11 september net op tijd te vluchten uit het WTC waar ze bij een broodjeszaak werkte. Zij verheugde zich voor het eerst sinds lange tijd op een vakantie in haar geboorteland, samen met haar twee kinderen die al eerder naar het Caribische eiland waren gereisd. Tot de slachtoffers van de vliegramp behoren verder vijf baby's die op schoot zaten bij hun ouders.