NGN dient klacht in tegen MS

Rick (rickmans)
Philosocles had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De schikking tussen Microsoft en de Amerikaanse regering is nog maar net een feit of nieuw getouwtrek dient zich aan: de Netwerk Gebruikersgroep Nederland (NGN) heeft een klacht ingediend bij de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) tegen Microsoft's nieuwe licentie- en productbeleid. Dit zou een nieuw voorbeeld zijn van machtsmisbruik door Microsoft. Het nieuwe beleid is er volgens de NGN op gericht gebruikers veelvuldig nieuwe versies van zowel
kantoorsoftware (Office) als besturingssystemen (Windows) aan te laten schaffen.

In het verleden kocht je een upgrade op je bestaande software voor zo'n 50% van de prijs van een nieuwe licentie. Gemiddeld kochten bedrijven eens in de 3-4 jaar upgrades. Nu moet je een soort software-verzekering afsluiten, en dat kost zo'n 30% van een nieuwe licentie, maar dan elk jaar opnieuw. Gevolg: de kosten van upgrades verdubbelen zo ongeveer, terwijl uit onderzoek blijkt dat slechts een klein deel van de nieuwe mogelijkheden in software ook daadwerkelijk wordt gebruikt.

Verder worden gebruikers die tevreden zijn met de goedkopere Windows-lijn (95, 98, Millenium Edition) in de toekomst gedwongen dure 'Professional Editions' aan te schaffen. Een voorbeeld: met de nieuwe Windows XP Home Edition kun je je computer niet in een bedrijfsdomein hangen, terwijl dat eerder wel kon in de goedkopere Windows-edities. Nu moet je daarvoor de prijzigere XP Professional Edition aanschaffen, waarvan het verschil met de Home Edition volgens de NGN gering is.

Al met al verwacht de NGN een kostentoename voor het bedrijfsleven en voor non-profit organisaties van naar schatting vele honderden miljoenen guldens.

Zie hier voor de tekst van de klacht.