ICT geen oplossing voor lerarentekort

Peter Breuls
De verdere invoering van Informatie- en Communicatietechnologie zal nooit docenten kunnen vervangen en het lerarentekort helpen oplossen. Het kan echter wel werkdruk verminderen, werken in onderwijs aantrekkelijker maken en de onderwijskwaliteit verhogen. Dit meldt Slashdotter ons via de newssubmit.

Volgens veel docenten is ICT eerder een lastenverzwaring dan een middel met een sterke meerwaarde. Daarom is het belangrijk dat zij beter de mogelijkheden zien die ICT hen te bieden heeft.

Dat zijn de conclusies die te vinden zijn in het rapport ’Een breed scala van rollen voor een nieuw type docent, ICT in het onderwijs en de arbeidsmarkt voor leraren’. Het rapport is opgesteld door het Instituut voor de Lerarenopleiding van de Universiteit van Amsterdam. Dit onderzoek is uitgevoerd in opdracht van het SBO.

Het onderzoek legt uit dat de ICT zorgt voor een veranderend leerproces. Een docent wordt meer begeleider van leerprocessen en minder overbrenger van kennis. Docent zijn betekent dan afwisselend bezig zijn met instrueren, coachen, trainen, adviseren en toetsen.

ICT zorgt er dan uiteindelijk ook voor dat er nieuwe beroepen onstaan (onderwijsassistent), maar ook dat lerarenopleidingen moeten worden aangepast.