Politieke peiling: Leefbaar Nederland winnaar

Rob (R@b)
Leefbaar Nederland is de grote winnaar in de peiling van de politieke voorkeur van de Nederlandse bevolking van de afgelopen week, die uitgevoerd werd door bureau Interview. De partij heeft nu geen zetels in de Kamer, maar zou er 6 krijgen als er nu verkiezingen gehouden zouden worden. In de vorige peiling stond LN nog op 3.

De regeringspartijen blijven in de peilingen vrij stabiel. De Partij van de Arbeid zakt in de peilingen een zetel: van 45 naar 44. De VVD groeit van 38 naar 39 zetels. En D66 zou zeven zetels krijgen; de helft minder dan in de vorige peilingen. Het CDA levert één zetel in en komt op 28.

Grootste 'verliezer' is Groen Links, die van de kiezer 11 zetels krijgt. Hetzelfde aantal dus dat de partij nu in de Tweede Kamer heeft. Bij de start van de peilingen voor interview, in 1999, haalde Groen Links 18 zetels. Sinsdien is dat aantal steeds een beetje gedaald.

Paul Rosenmöller zei in een reactie, vanavond in NOVA, dat de winst van Leefbaar Nederland volgens hem komt door de houding van Pim Fortuyn tegenover de islam. Rosenmöller noemt deze ontwikkeling zorgwekkend, omdat het de haat tussen alloch- en autochtonen zou aanwakkeren. "Nederland wordt zo minder leefbaar", zo waarschuwde hij de LN stemmers.

FNV-voorzitter Lodewijk de Waal liet weten dat hij niet in debat wenst te gaan met Pim Fortuyn, Rosenmöller zei zo ver niet te willen gaan: "Wanneer de gelegenheid zich voordoet, ga ik hem niet uit de weg".

De uitslag van de peiling staat op de site van de politiekebarometer