Nederland biedt VS vliegtuigen aan

Peter Breuls
Norush had ons via de newssubmit te melden dat onze regering de Verenigde Staten zes F-16-fotoverkenningsvliegtuigen en drie à vier Orion-patrouillevliegtuigen heeft aangeboden om de vluchtelingenstromen in Afghanistan in kaart te brengen.

De vliegtuigen worden niet ingezet voor gevechtstaken, maar voor ondersteuning van de acties van de VS en de Britten. Het is een Nederlandse traditie op enige afstand bij te dragen.

Ingewijden menen dat het nog wel een aantal weken kan duren voordat de Amerikanen een beroep doen op ons land. In de gesprekken die luchtmachtcommodore P. Berlijn sinds anderhalve week in de VS voert, komen allerlei mogelijkheden aan de orde. Nederland heeft de F-16's en Orions niet zelf speciaal aangeboden. De VS hebben zelf bijzondere interesse in deze vliegtuigen.

De luchtmacht beschikt over 18 F-16's. De marine heeft tien Orions (twee op de Antillen, een op IJsland en zeven in Valkenburg). De F-16's van de luchtmacht zijn uitgerust met gewone en infraroodcamera's en kunnen hun werk doen boven Afghaans grondgebied. Orions zijn logger en trager en kunnen worden ingezet in de regio. De Orions van de marine fungeren meestal als kustwacht - bijvoorbeeld bij de Nederlandse Antillen - maar hebben ook waargenomen in de Balkan.

Commodore Berlijn is gestationeerd in het militaire hoofdkwartier in Tampa (Florida) waar de Afghaanse strijd wordt gecoördineerd. Defenisie-minister De Grave spreekt van intensieve, maar gecompliceerde gesprekken. Aan het overleg nemen ook Britten, Duitsers, Fransen, Italianen, Australiërs en Turken deel.