Kranten willen geld voor internet

Peter Breuls
Het gaat niet goed met de internetversies van kranten, zo viel wel te zien aan het stoppen van de 'krantensite' EN.nl eerder deze maand. Oorzaak: geld tekort.

Rop2000 meldde ons vandaag via de newssubmit dat organisaties in de dagbladwereld geld uit het Bedrijfsfonds voor de Pers willen voor de online activiteiten van de kranten. Op dit moment ontvangen kranten geen steun vanuit het fonds voor het onderhouden van hun sites.

Organisaties Nederlandse Dagblad Pers (NDP), het Nederlands Genootschap van Hoofdredacteuren en de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) vragen staatssecretaris Van der Ploeg en het fonds om verruiming van de regels voor steunverlening.
De verslecherende economie zou er de reden van zijn dat de on-line ontwikkeling van kranten zo onder druk staat. Niet voor niks liet uitgeversconcern PCM vorige maand weten flink te gaan snijden in de internetactiviteiten, en veeerwacht wordt dat De Telegraaf volgt.

De drie organisaties willen onder andere dat ook dagbladen die deel uitmaken van een winstgevend concern, in aanmerking komen voor steun uit het bedrijfsfonds of dat hun aanvraag op z'n minst wordt bekeken.