Politie moet gsm-bombardement staken

Danny (FOS4)
Rop2000 had ons via de newssubmit het volgende te melden: Politie moet gsm-bombardement staken

De politie in Amsterdam moet haar succesvolle actie tegen gestolen gsm-telefoons noodgedwongen staken. KPN heeft zijn medewerking namelijk onlangs gestaakt wegens een wetswijziging, aldus een woordvoerster van de politie woensdag.

Afgelopen maart begon de politie een actie waarbij gestolen mobieltjes met sms-berichten worden bestookt. Na aangifte van een gestolen gsm stuurt de politie om de drie minuten een sms-bericht naar het betreffende mobieltje met de tekst dat het gestolen is.

De actie bleek zeer succesvol. Werden in januari nog 340 mobieltjes gestolen, in juli was dit getal met ruim de helft gedaald. Deze zogenoemde gsm-bom is genomineerd voor de Hein Roethofprijs 2001 voor het beste initiatief om criminaliteit te voorkomen.

Volgens de politiewoordvoerster heeft KPN de medewerking gestaakt wegens een wijziging in de wet. Aanvankelijk vorderde de officier van justitie de gegevens van KPN. Door een wetswijziging is de vordering volgens de woordvoerster omgezet in een verzoek.

Een KPN-woordvoerster zei desgevraagd dat KPN verplicht is gegevens te verstrekken bij een vordering van justitie en niet bij een verzoek, omdat iedereen dan gegevens kan opvragen.
De politie zegt nog in gesprek te zijn met KPN en heeft goede hoop dat de samenwerking snel wordt hervat, want "de actie liep geweldig goed".