Korthals neemt irisscan in gebruik

Rick (rickmans)
merulez had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Minister Korthals van Justitie heeft dinsdag op Schiphol de irisscan in gebruik genomen. Met het apparaat dat de iris van reizigers vergelijkt met de gegevens op hun chipkaart, kunnen passagiers snel door de controle.

Schiphol is de eerste luchthaven die gebruik maakt van de irisscan. Voor 99 euro kunnen reizigers gebruik maken van de service die van Schiphol de naam Privium meekreeg. Van de Priviumklanten worden de persoonsgegevens gecontroleerd in het zogenoemde Privium Service Point op Schiphol. De marechaussee controleert daar de nationaliteit, identiteit en de geldigheid van de reispapieren. Dan wordt een opname gemaakt van beide irissen. De gegevens worden opgeslagen op een chipkaart.

Bij de grenspassage steekt de reiziger zijn Priviumkaart in een apparaat dat de gegevens leest. Vervolgens kijkt hij in een lens. Kloppen de gegevens op de kaart met de iris van de reiziger, dan gaat het grenspoortje open. Is er iets niet in de haak, dan draait het poortje de andere kant op en staat de reiziger oog in oog met de marechaussee.

Schiphol verwacht enkele tienduizenden aanmeldingen voor Privium. Vanaf dinsdag kunnen de eerste reizigers voor de service terecht op Schiphol. Alleen mensen uit de zogenoemde Europese Economische Ruimte kunnen gebruik maken van de irisscan. Voor de Priviumklanten zijn ook nog eens vooraan in parkeergarage P2 parkeerplaatsen gereserveerd en ze krijgen bij veel luchtvaartmaatschappijen voorrang bij het inchecken.

Rolstoelgebruikers kunnen geen gebruikmaken van de irisscan, zij kunnen niet door de draaideur bij de grensovergang. Mensen met een glazen oog kunnen wel meedoen. Hun overgebleven eigen oog is genoeg voor de irisscan. Schiphol gebruikt de irisscan niet alleen voor reizigers. Vanaf medio volgend jaar worden ook alle personeelspassen van irisgegevens voorzien.