Militairen Nigeria richten bloedbad aan

Rick (rickmans)
Nigeriaanse militairen hebben in vier dorpen een bloedbad aangericht waarbij volgens ooggetuigen meer dan tweehonderd mensen zijn gedood. Dat gebeurde in de buurt van een plaats waar eerder deze maand de verminkte lijken van negentien soldaten werden gevonden.

De militairen drongen maandag eerst het dorp Gbeji binnen in het midden van het land. Ze begonnen om zich heen te schieten en brachten daarbij meer dan honderd mensen om. Het geweld verspreidde zich daarna naar de nabijgelegen dorpen Vaase, Anyiin en Zaki-Bian.

Een verslaggever van het radiostation Radio Benue bracht dinsdag een bezoek aan Zaki-Bian. Het dorpsplein lag bezaaid met meer dan honderd lijken, zo zei hij. Een boer uit Gbeji overleefde het bloedbad. Hij hield zich schuil in bosjes. Na het bloedbad staken de soldaten het dorp in brand.

Een woordvoerder van het leger sprak tegen dat soldaten dorpelingen hebben gedood. Wel zei hij dat de strijdkrachten op zoek naar wapens van de negentien militairen waarvan de lijken op 12 oktober werden gevonden. De soldaten zijn maandag met militaire eer begraven.