Endemol laat telefoonnummers lekken

Rick (rickmans)
Rop2000 had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Er staan weer eens gegevens van bekende Nederlanders online. Door een slordigheidje van entertainmentbedrijf Endemol duikt een lijst met felbegeerde telefoonnummers inmiddels op diverse plaatsen op. Het is niet voor het eerst dat de gegevens van BN'ers open en bloot op internet staan.

"Meer dan 500 medewerkers van het bedrijf in Aalsmeer staan met naam en toenaam en soms zelfs met 06-nummer op de lijst die zich snel per e-mail verspreidde", aldus de Nederlandse website 2Link.nl die melding maakte van het voorval.

Onder meer de nummers van mensen als Caroline Tensen, Carlo Boszhard, Winston Gerschtanowitz en Willibrord Frequin zijn op de lijst te vinden. Op de lijst is zelfs te lezen of men over een EHBO-diploma beschikt.

EndeMol ontving volgens Michiel Hensema van 2Link al snel waarschuwingstelefoontjes. De webmaster van de entertainmentfabriek heeft er inmiddels voor gezorgd dat de originele informatie van de site afgehaald is.

In februari dit jaar circuleerden online ook al lijsten met namen van bekende Nederlanders. Internetters verzamelden de gegevens uit de database van de Stichting Internet Domeinregistratie Nederland.

Veel bekenden hebben hun eigen naam namelijk uit voorzorg als internetadres laten vastleggen. Zonder zich te realiseren dat de privé-gegevens op internet zouden komen te staan, gaven veel soapsterren, zangers en tv-presentatoren hun telefoonnummer en adres op bij de registratie.

Een groepje hackers ontdekte destijds dat het grote bestand van de SIDN de ideale bron is om geheime telefoonnummers en adressen te achterhalen. Ze stelden een lijst samen en verspreidden deze via een chatbox. Onder meer de nummers van Angela Schijf, Katja Schuurman, Fabienne de Vries, Jaap Jongbloed en Jack van Gelder waren zonder problemen te achterhalen.