Digitale postzegel op komst

Mark (kwanten)
De PTT gaat iets nieuws invoeren, de digitale postzegel. De slagzin van deze actie is: “likken wordt klikken”. Vanaf komende donderdag moeten ondernemers voor wie een frankeermachine te duur is de digitale postzegel kunnen gebruiken.

De nieuwe postzegel zal EasyStamp heten. PTT zegt dat het grote voordeel is dat je altijd de juiste zegels hebt. Ook wordt een ritje op en neer naar het postkantoor bespaard. De zegels kunnen met speciale software op enveloppen en etiketten gedrukt worden. Daarvoor is een pc met cd-rom speler, printer en internetverbinding nodig.

Via internet koop je frankeertegoed. Dat bedrag wordt dan opgeslagen op een smartcard. Op het moment dat een postzegel wordt afgedrukt, verminderd het saldo op de smartcard met de waarde van de geprinte zegel. Het internet is alleen nodig om de smartcard op te waarderen.

In Amerika was de elektronische postzegel niet zo succesvol. Toch denkt de PTT dat het in Nederland wel goed zal gaan. Dit door de bemoedigende resultaten van onderzoeken en proeven.