Jongeren voelen zich onveilig

Rob (R@b)
Ruim 40 procent van de Nederlandse jongeren voelen zich regelmatig onveilig, ze geven aan zich regelmatig bedreigd of onveilig te voelen. Dat blijkt uit een onderzoek onder jongeren in de leeftijd van 13 tot en met 30 jaar, uitgevoerd door onderzoeksbureau De Vos en Jansen, dat in opdracht van de Jaarbeurs in Utrecht werd verricht. Wanneer alleen de resultaten voor meisjes/vrouwen er uit gelicht worden komt het percentage zelfs op 52 procent.

Jongeren voelen zich vooral onveilig op straat (30%) en in het openbaar vervoer (20%). Uit het onderzoek blijkt verder dat vier op de tien jongeren de afgelopen twaalf maanden te maken kregen met criminaliteit. Het gaat dan vooral om diefstal en dreiging met lichamelijk geweld. Amsterdam en Rotterdam worden gezien als de onveiligste steden (respectievelijk 44% en 25%).

Bijna eenderde van de jongeren denkt dat de onveiligheid in Nederland zal toenemen. Een ruime meerderheid (80%) is voorstander van cameratoezicht. Andere maatregelen die volgens de jongeren de veiligheid verhogen, zijn meer politie op straat, strengere straffen en betere verlichting.