Israel zet Palestijnen onder druk

Rob (R@b)
Israël eist de onmiddellijke uitlevering van de moordenaars van de Israëlische minister Rehavam Zeevi. Als de Palestijnen daar geen gehoor aan geven zal Israël de Palestijnse overheid beschouwen als een terreur steunend regime.

De moordaanslag op de 75-jarige ultra-nationalistische Zeevi is opgeëist door het Volksfront voor de Bevrijding van Palestina. Israël houdt de Palestijnse leider Arafat verantwoordelijk voor de aanslag. Het land heeft alle politieke contacten met de Palestijnen opgeschort. Verder mag Arafat niet meer gebruik maken van het vliegveld op de Gazastrook en worden de blokkades van de Palestijnse gebieden voorlopig niet versoepeld.

Arafat heeft de onmiddellijke arrestatie van de daders gelast. Inmiddels zouden verscheidene leiders van het Volksfront zijn opgepakt. Het Volksfront heeft ook de verantwoordelijkheid opgeëist voor een Palestijnse zelfmoordaanslag woensdagavond bij een controlepost aan de noordgrens met de Gazastrook. De dader kwam om het leven; twee Israëlische militairen raakten gewond.

Update
Deze morgen zijn Israëlische troepen de Palestijnse steden Ramallah en Jenin binnengetrokken. In Jenin zijn Israëlische tanks ongeveer 4 kilometer opgerukt in gebied onder Palestijns bestuur. Zij stopten aan de rand van de bebouwde kom. Volgens getuigen zou er niet zijn geschoten.

Israël is Jenin al zeker twee keer binnengedrongen sinds de tweede intifada meer dan een jaar geleden begon. Volgens de joodse staat is Jenin een wespennest van militante Palestijnen.