Klachten salmonellapatiënten Zwolle nemen af

Danny (FOS4)
Het aantal patiënten in de Zwolse Isala Klinieken met koorts en diarree als gevolg van de salmonellabesmetting loopt snel terug. De toestand van twee hoogbejaarde patiënten is nog altijd kritiek.

Vice-voorzitter J. Sindram van de raad van bestuur zei zondag niet uit te sluiten dat nog meer patiënten in levensgevaar komen. In totaal hebben circa 120 mensen mogelijk een besmetting met salmonella opgelopen. Veertig van hen zijn medewerkers van de instelling, 57 zijn bewoner van het verpleegcentrum en 32 patiënten liggen in de ziekenhuislocatie De Weezenlanden.

In de afgelopen dagen zijn er amper nieuwe gevallen bijgekomen. In de meeste gevallen zijn de klachten verdwenen of afgenomen, maar bij enkele verzwakte patiënten van hoge leeftijd is verslechtering niet uitgesloten. Of de klachten een direct gevolg zijn van een salmonellabesmetting blijkt pas komende week.

Donderdag overleden twee hoogbejaarde bewoners van het verpleegcentrum aan de gevolgen van de besmetting, vrijdag bezweek een derde. De slachtoffers waren 82, 84 en 90 jaar.

De bron van de besmetting wordt vooral gezocht in het voedsel dat vorige week zondag is geserveerd, bevestigt Sindram. Omdat het een keuzemenu was, hebben niet alle bewoners en patiënten van het verpleeg- en reactiveringscentrum en de ziekenhuislocatie hetzelfde eten gehad. Uitsluitsel over de bron wordt in de loop van de komende week verwacht.