F1 : Alesi stopt aan einde van het seizoen

Johan (LWaS)
Jean Alesi rijdt zondag op het circuit van Suzuka in Japan zijn 201e en laatste race in de formule I. De 37-jarige Franse coureur stopt na dertien seizoenen Formule I. Dat heeft hij woensdag in Tokio bekendgemaakt.

Alesi won één race, de GP van Canada in 1995 met een Ferrari, en stond 32 keer op het podium. Hij debuteerde in 1989 bij Jordan na de eindzege in de F3000.

Alesi hoeft niet te vertrekken bij Jordan. ,,Jean is zo'n beetje de ziel van de renstal'',aldus eigenaar Eddie Jordan. ,,Ik wil hem graag behouden. Hij kan de nieuwe jongens heel wat leren. Bovendien is hij met zijn kennis en ervaring de ideale testrijder.'' In de racewagens is evenwel geen plaats meer voor de Fransman.

Hij wordt vervangen door Takuma Sato. De 24-jarige Japanner tekende woensdag in Tokio een tweejarig contract met een optie voor nogmaals twee jaar. Hij zal volgend seizoen naart alle waarschijnlijkheid een team vormen met de Italiaan Fisichella. Sato werd dit jaar de eerste Japanse winnaar van de Britse Formule III. Hij won het recordaantal van twaalf races.