FBI gelast sluiting website Real IRA

Johan (LWaS)
De FBI heeft de sluiting gelast van een website waarop fondsen worden geworven voor de Ierse splintergroepering Real IRA.
Een woordvoerder van internetprovider HyperVine verklaarde in de krant dat de FBI had gedreigd de bezittingen van het bedrijf in beslag te nemen als de desbetreffende website niet onmiddellijk zou worden gesloten. Die website wordt volgens de FBI gebruikt voor het inzamelen van geld voor de Real IRA onder Amerikaanse staatsburgers.

HyperVine verklaarde dat het gaat onderzoeken of de beweringen van de federale recherche kloppen. Toch was de website maandag al niet meer beschikbaar. De FBI heeft meer maatregelen aangekondigd om donaties vanuit Amerika naar de Real IRA te stoppen. Het is onduidelijk wat op dit moment de omvang van die donaties is.

De Amerikaanse regering heeft de Real IRA in mei op aandringen van de Ierse en Britse regering als 'terroristisch' verklaard. De Real IRA splitste zich in 1997 af van het Ierse Republikeinse Leger (IRA), toen die een staakt-het-vuren afkondigde. De Real IRA heeft onder meer de verantwoordelijkheid opgeëist voor de bloedige aanslag in het Noord-Ierse Omagh in 1998, die aan 29 mensen het leven kostte.