Internet doet mee met de oorlog

Rick (rickmans)
Vroeger leek het beter om fundamentalistische Moslimsites online te laten staan om zo deze te kunnen volgen. Maar sinds dé aanslag op 11 september verzoekt de Amerikaanse overheid vriendelijk doch dringend om deze sites te verwijderen. Zo heeft Yahoo onlangs nog een zogenaamde webring verwijderd met jihad-gerelateerde sites en zij werkt nu mee met de autoriteiten om online bewijsmateriaal te vinden. Ook Lycos Europe NV heeft diverse pagina's verwijderd die terrorisme aanprijsde.

Het speerpunt van de autoriteiten is voornamelijk sites te verwijderen waar de zogenaamde jihad wordt verkondigd. Zo arresteerde Scotland Yard ene Sulayman Balal Zainulabidin, een keukenhulp in Greenwich, op verdenking van terroristische activiteiten vanwege de oprichting van de Sakina Security Ltd., een website die onder meer trainingen aanbiedt voor islamitische strijd.

Ook de justitie in Duistland arresteerde personen die zeer waarschijnlijk medestrijders zijn in de heilige oorlog en waarbij er één een website had met verwijzingen naar extremistische sites.

Meer nieuws en achtergronden zijn te vinden in het Dossier: Amerika slaat terug