NAVO: bewijs tegen bin Laden overtuigend

Tijmen (Tyme)
De Verenigde Staten hebben de NAVO dinsdagmiddag bewijzen overgelegd dat de aanslagen in de Verenigde Staten het werk zijn geweest van Osama bin Laden en de organisatie Al-Queda. NAVO-secretaris-generaal Robertson maakte ook bekend dat bin Laden steun zou hebben gehad van het Talibanregime.

Nu er overtuigend bewijs is geleverd beschouwen de NAVO-lidstaten de aanvallen in de VS nu officieel, op basis van artikel-5 uit het NAVO-handvest, als een aanval op het hele bondgenootschap.

De speciale VS-coördinator voor de bestrijding van terrorisme Taylor heeft volgens Robertson de bewijzen dinsdag geleverd, tijdens een speciale vergadering van de NAVO-ambassadeurs in Brussel. Robertson wilde geen details verstrekken over de aard van de bewijzen, maar zei wel dat het ging om "duidelijk en overtuigend" bewijsmateriaal. Tegelijkertijd hebben de VS ook de regeringen van hun NAVO-partners op de hoogte gesteld van de bewijzen.

Robertson zei dat het vaststaat dat het "wereldwijde terroristennetwerk Al-Queda, geleid door Osama bin Laden" achter de aanslagen zit. Volgens hem zijn er ook duidelijke bewijzen van de banden tussen het netwerk en het Talibanregime in Afghanistan. Verscheidene landen verzetten zich tegen aansluiting bij de campagne tegen het terrorisme zolang Washington weigerde materiaal over Bin Ladens betrokkenheid te sturen.