Universal start met antikopieersoftware

Chris (MrBig)
Jeromar had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De platenmaatschappij Universal Music Group, een van de grootste muziekuitgevers ter wereld, wil het digitaal kopiëren van haar cd's voortaan onmogelijk maken. Bedoeling is te beletten dat de schijfjes worden omgezet in via het Internet verspreidbare computerbestanden of ,,gebrand'' worden op lege cd's.

De maatregel komt er na het aanslepende conflict tussen de platenmaatschappijen en muziekuitwisseldiensten op Internet, zoals Napster. De muziekbusiness oogstte enkele successen in de strijd tegen Napster, maar intussen zijn op het Internet tientallen alternatieve programma's beschikbaar die toelaten om een digitaal muziekbestand te kopiëren vanop de computer van een andere aangesloten gebruiker.

,,We hebben geen keuze meer'', verklaarde de vice-president van het concern Vivendie Universal, Edgar Bronfman, ,,Met de piraterij dat nu aan de gang is, kunnen we niet anders dan de artiesten en de houders van auteursrechten beschermen''.

Het nieuwe beschermingssysteem zou al vanaf begin oktober worden toegepast. Muziekliefhebbers die hun cd's voor private doeleinden op hun pc willen kopiëren, zullen dat niet meer kunnen. Kopieën op een cassette blijven wel mogelijk. Bronfman wilde niet kwijt hoe de technologie werkt en welk bedrijf ze heeft bedacht.

Volgens Bronfman worden de cd's mogelijk uitgerust met software die allerlei interactieve gebruiksvormen toelaat. ,,Compensaties'' wilde hij dit niet noemen, maar voorts zei hij wel: ,,Als je het gebruik voor de klant beperkt, moet je hem toch iets kunnen aanbieden om het product aantrekkelijk te houden.''

Tot de Universal-stal behoren onder meer Eminem, U2 en Sheryl Crow. Ook de bedrijven AOL-Time Warner, Bertelsmann Music Group en Sony Music zouden antikopieersystemen testen.