Gevechten in noorden Afghanistan

Chris (MrBig)
Smeggel had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De regerende Taliban en de oppositionele Noordelijke Alliantie hebben woensdag slag geleverd in de provincie Balkh in het noorden van Afghanistan. Dat heeft een militaire commandant van de Alliantie gezegd.

Volgens generaal Abdul Rashid Dostum concentreerden de gevechten zich in de regio rond Zari, ongeveer 100 kilometer ten zuiden van de strategische stad Mazar-i-Sharif. Dostum veroverde in het weekeinde Zari en enkele omliggende districten. De Taliban hebben een tegenaanval ingezet om te voorkomen dat de oppositietroepen verder oprukken naar Mazar-i-Sharif.

De gevechten zijn bijzonder hevig. De Taliban hebben een groot aantal troepen samengetrokken om verdere overwinningen van de Noordelijke Alliantie te verhinderen, maar ze hebben tot nu toe geen succes gehad, aldus Dostum.
Het in Pakistan gevestigde Afghaanse persbureau AIP meldde dat de Taliban dinsdag het district Qadis in de westelijke provincie Badghis hebben heroverd, nadat het eerder op de dag door de oppostie was ingenomen.

De Noordelijke Alliantie, die loyaal is aan de afgezette president Burhanuddin Rabbani, heeft de strijd tegen het bewind in Kabul opgevoerd. Dat raakt steeds meer geïsoleerd na de aanslagen in de VS op 11 september.
De Taliban hebben meer dan 95 procent van het land in handen. Washington dreigt met vergeldingsacties in het door burgeroorlog verwoeste land omdat het streng islamitische regime onderdak zouden bieden aan Osama bin Laden, de hoofdverdachte van de aanslagen op New York en Washington.