Door foutje van bed gelicht door BVD

Johan (LWaS)
De journaliste Yvon van den Broek van het televisieprogramma Netwerk is in de nacht van dinsdag op woensdag door vier agenten in burger van haar bed gelicht. De Binnenlandse Veiligheidsdienst (BVD) verdacht haar van een bommelding.
Van den Broek is bezig met een uitzending over chemische en biologische wapens. Dinsdagmiddag belde ze om zes uur de voorlichter van de Binnenlandse Veiligheidsdienst om wat vragen over dit onderwerp te stellen. Ongeveer op hetzelfde moment kwam er bij de BVD een telefonische bommelding binnen.

Volgens woordvoerder Aart Zeeman van Netwerk heeft de BVD zich vergist en dachten ze dat Van den Broek de bommelding doorgaf. "Dinsdagavond belde iemand haar op en vroeg naar haar naam. Daarna hing hij op. Een paar uur later is ze gearresteerd", vertelt Zeeman.

Netwerk heeft een advocaat ingeschakeld om de zaak te onderzoeken. Zeeman: "De politie bleek van niks te weten. Toen hebben wij een advocaat ingeschakeld." Zes uur na haar aanhouding werd Van den Broek weer vrijgelaten. Zeeman: "Het balletje kwam waarschijnlijk aan het rollen, omdat Netwerk meldde dat een van hun journalisten gevangen zat."

De woordvoerder van de BVD bevestigt de aanhouding van Van den Broek. Volgens hem is er sprake van een vergissing. Hij erkent dat de bommelding en het telefoontje van de journaliste zijn verwisseld. Achteraf is inmiddels gebleken dat de bommeldding loos alarm was.

Van den Broek is woensdagmiddag uitgenodigd op het hoofdkantoor van de BVD in Leidschendam. Daar heeft de veiligheidsdienst verontschuldigingen aangeboden.