Minister voor Integratie moet blijven

Kris (KingShakur)
Het is van het grootste belang dat er in een volgend kabinet weer een minister wordt aangesteld voor grotesteden- en integratiebeleid. Minister Van Boxtel, die op dit moment deze portefeuille beheert, zei dit maandag in de Tweede Kamer.
Hij reageerde hiermee op uitlatingen van minister De Vries van Binnenlandse Zaken in De Telegraaf. De Vries, naaste collega van Van Boxtel, suggereerde dat de portefeuille ook best kon worden afgehandeld door een staatssecretaris.

Volgens Van Boxtel is het heel belangrijk dat er ,,een volwaardig'' lid in het kabinet aanwezig blijft die voortdurend hamert op de samenhang van beleid dat met allochtonen te maken heeft. ,,Een permanent oor voor het slagen van de dingen.'' Volgens hem vinden burgemeesters van grote steden in Nederland, zoals bijvoorbeeld Deetman van Den Haag, ook dat het ministerschap voor grotesteden- en integratie moet worden verlengd. Het is in het kabinet Kok-II voor het eerst dat er een minister is aangesteld voor de portefeuilles.

Evaluatie

De Tweede Kamer sprak maandag over de effecten van het grotestedenbeleid, het beleid dat tot doel heeft de vitaliteit en leefbaarheid van de 25 grootste steden van Nederland te vergroten. Uit rapporten blijkt dat moeilijk te meten is of de miljarden die via het beleid naar de steden gaan, ook effect hebben.

Het grotestedenbeleid wordt in het voorjaar van 2002 geëvalueerd. Een meerderheid van de Kamer vindt dat dan beoordeeld moet worden of de huidige gemeenten die van het beleid profiteren nog recht hebben op verlenging van deelname aan het project. De fracties vinden dat eventueel nieuwe gemeenten zouden moeten kunnen inhaken. Gemeenten die tot nu toe geen gebruik konden maken van de gelden.