Verzet in Afghanistan rukt op

Kris (KingShakur)
In het Noorden van Afganistan rukt het verzet gestaag op. In de Panjshir-vallei, 70 kilometer ten noorden van de hoofdstad Kabul, is sprake van zware mortier- en artillerie-inslagen. De Noordelijke Alliantie, de coalitie van vier guerillalegertjes, krijgt steeds meer steun en ziet eindelijk haar kans schoon om een groot offensief te lanceren en posities die de afgelopen jaren verloren zijn gegaan, te heroveren.

De Taliban, gesteund door Pakistan en dan vooral de gevreesde Pakistaanse geheime dienst ISI, slaagden er de afgelopen jaren in de Alliantie terug te dringen tot het uiterste noordoosten van het land en enkele kleinere posities in het oosten en noorden. Sommige waarnemers menen dat de ISI ook achter de moord zat op de charismatische leider Massoed van de Noordelijke Alliantie, begin september. Anderen vermoeden dat de zelfmoordaanslag is uitgevoerd door aanhangers van Osma bin Laden.

Zelfs als de combinatie van Amerikaanse militaire aanvallen en een groot offensief van de Noordelijke Alliantie erin zou slagen de Taliban te verdrijven uit Kabul, lijkt het uitgesloten dat de alliantie het land kan besturen. Het probleem is dat Afghanistan etnisch zeer divers is, en dat de verschillende volkeren andere stromingen binnen de islam aanhangen. En de partijen die elkaar nu naar het leven staan zijn langs etnische lijnen verdeeld.

Het is niet voor niets dat de VS en de VN hun oog hebben laten vallen op de bejaarde voormalige koning Zahir Shah, die in ballingschap in Italië leeft en die mogelijk voor alle etnische groepen in Afghanstan aanvaardbaar zou kunnen zijn.

Ongeveer de helft van de Afghaanse bevolking bestaat uit Pathanen, ook wel Pashtuns genaamd. De Taliban komen uit deze bevolkingsgroep. Pathanen, ook zij die weinig van de Taliban moeten hebben, zien niet graag dat de macht in het land in handen komt van een van de andere kleinere etnische groepen. De Noordelijke Alliantie bestaat voornamelijk uit Tadzjikieken, Oezbeken en Hazaren.