Huis v. Afgevaardigden akkoord met betaling

Kris (KingShakur)
Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft maandag een blokkade van de betaling van 582 miljoen dollar achterstallige contributie aan de Verenigde Naties opgeheven. Het besluit maakt onderdeel uit van de Amerikaanse pogingen om een internationale coalitie tegen het terrorisme van de grond te krijgen.

Eerder hief president Bush de meeste sancties op die waren opgelegd aan India en Pakistan. Deze 2 landen, en vooral Pakistan, zijn van cruciaal belang in de strijd tegen de Taliban, de machthebbers in het grootste deel van Afghanistan.

De leden van het Huis stemden unaniem in met een snelle overmaking van het 2de pakket aan achterstallige betalingen aan de VN. De 3de en laatste betaling moet nog in de Senaat aan de orde komen. De onenigheid over de achterstallige contributie heeft de betrekkingen tussen de VS en de VN lange tijd onder druk gezet.

De Senaat was al in februari akkoord gegaan met de betaling, maar in het Huis wist de Republikeinse meerderheid de kwestie tot nu toe tegen te houden. Deze partij wilde de betaling koppelen aan een bepaling die samenwerking van de VS met het beoogde Internationale Strafhof verbiedt. Met name rechtse Republikeinen vrezen dat ooit ook Amerikaanse militairen voor het ICC kunnen worden gedaagd.