Alle ogen gericht op Wallstreet

Peter Breuls
Volgens de analisten zal Wall Street vandaag hard naar beneden gaan na de aanslagen op "het hart van de financiële wereld", maar is in deze omstandigheden een daling van 5 procent aanvaardbaar voor de beleggers.

Amerika's vice-president Dick Cheney poogde zondag olie op de golven te gooien door te verklaren dat de economie van de VS sterk is. Het is heel goed mogelijk dat VS op het ogenblik in en recessie zitten, maar later dit jaar zal de economie herstellen. "Daar heb ik alle vertrouwen in", aldus de man.

Cheney deed verder een oproep aan de Amerikaanse consumenten om vooral hun bestedingen op peil te houden en zo hun vertrouwen in de Amerikanse economie te tonen. De economie van de VS drijft voor en groot deel op consumptieve bestedingen en het consumentenvertouwen is van cruciaal belang.

De beursautoriteiten in de VS hebben de regels die gelden voor het terugkopenvan eigen aandelen door het bedrijfsleven versoepeld. Daarmee kan het ergste op de beurzen wellicht worden voorkomen. Bovendien hebben de Amerikaanse centrale banken de mogelijkheid de rente te verlagen. Het is niet uitgesloten dat maandag al het besluit valt om de rente in de VS omlaag te halen.