Advies : Niet stoppen op de vluchtstrook

Johan (LWaS)
Automobilisten krijgen het dringende advies niet op de vluchtstrook of in de berm te stoppen voor de drie minuten stilte op vrijdag om 12.00 uur. Op dat tijdstip worden de slachtoffers van de aanslagen in de Verenigde Staten herdacht.

Het advies komt van de ANWB, verkeerscentrale TIC en de verkeerspolitie van het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD). ,,Stoppen op de vluchtstrook is levensgevaarlijk'', zegt een woordvoerder van TIC.

Het KLPD benadrukt dat stoppen op de vluchtstrook niet is verboden. ,,De richtlijn is dat wij het gedogen als een automobilist echt geen andere mogelijkheid ziet. Maar ook dan mag de verkeersveiligheid niet in het geding komen'', zegt een woordvoerder.

Op televisie en radiostations is vrijdagmorgen een verkeersbericht voorgelezen, waarin automobilisten is verzocht even voor 12.00 uur een parkeerplaats langs de snelweg te zoeken. ,,Er zijn genoeg mogelijkheden: rustplaatsen, benzinepompen en anders gewoon even een afrit nemen'', zegt de woordvoerder van TIC.

ANWB en TIC hebben het verkeersbericht donderdag opgesteld nadat minister Netelenbos (Verkeer) had aangekondigd dat automobilisten hun voertuig langs de kant van de snelwegen mogen parkeren om de slachtoffers van de terreuraanslagen in de VS te herdenken. Zij zei toen ook dat stilstaan op de vluchtstrook is toegestaan. ,,Zij had het al op de radio gezegd voordat het goed was overlegd met ANWB en TIC. Dat was even lastig'', aldus de woordvoerder van TIC.